Különböző betegségek megelőzése vagy fennállása során az alternatív gyógyászatban sokan a gyógynövények felé fordulnak, azonban a terápia sokkal hatásosabb, ha a gyógynövényeket fermentálást követően fogyasztjuk el.
A fermentáció során a gyógynövény hatóanyaga ugyanis hatványozottan megnő, mert létrejönnek új nyomelemek és vitaminok (lásd pl. a káposzta és a savanyú káposzta C vitamin tartalma közötti óriási különbséget). Böjtölés során sem alakul ki vitamin és
ásványi anyag hiány, ha böjt alatt gyógynövényes kvászokat iszunk.
Az előadás elméleti és gyakorlati részből áll össze, így az összefüggések és a hatásmechanizmus megismerését követően bemutatok például egy olyan káposzta kvász készítését, amely az egészséges bélflóra helyreállításához nyújt nagyszerű megoldást.
Bemutatok több egyszerű, otthoni recept szerint elkészíthető gyógynövényes fermentációs megoldást, külön kiemelve, hogy mit és hogyan érdemes fogyasztani néhány tipikus betegség megelőzésére vagy kiegészítő terápiájára, pl. endokrin rendszer problémái, emésztési problémák, stb.
Nem egy-egy receptet ismertetek, hanem előbb megnézzük a probléma igazi gyökerét, és rendszerben tekintjük át a megelőzés megoldásait, ami sokszor túlmutat a gyógynövények használatán is.
Természetesen a gyógynövényes kvász kóstolás sem maradhat el a nap során.
Sok-sok megdöbbentő és érdekes kérdésre is megkapjuk a választ, pl. hogy a kérődző állatok növényevők, vagy netán ők is állati fehérjéket fogyasztanak? Meglepő a válasz, no de mindez hogy függ össze a fermentálással? És a kérődző állatok nagy tömege minek köszönhető? Ezeken a meglepő példákon keresztül szeretném megközelíteni a kérdést és bemutatni a szervezet működését.